Prof. Bae, akıllı telefonlar üzerinde geliştirdiği sistemlerle depresyon belirtilerini tespit edebileceğini açıkladı. Bu sistemler sayesinde, depresyonun erken belirtilerinin yakalanması ve müdahale edilmesi kolaylaşacak.
Prof. Bae ve doktora öğrencisi Rahul Islam, geliştirdikleri PupilSense adlı sistemle, akıllı telefon kullanıcılarının göz bebeklerini anlık olarak analiz ediyor. Bu analizler sonucunda, depresyon belirtileri tespit edilebiliyor. Yapılan pilot çalışmada, PupilSense’ın depresyon belirtilerini %76 oranında doğru şekilde tespit ettiği ortaya çıktı.
Bae ve ekibi, FacePsy adını verdikleri başka bir sistem üzerinde çalışıyor. Bu sistem, kullanıcıların yüz ifadelerini analiz ederek ruh hali hakkında bilgi sağlıyor. FacePsy, gülümseme gibi basit görüntülerin yanıltıcı olabileceğini ve depresyon belirtilerini doğru bir şekilde tespit edebileceğini gösterdi. Örneğin, sabah saatlerinde daha az yüz hareketi ve belirli baş hareketleri depresyon belirtileriyle ilişkilendirildi.
Prof. Bae, geliştirilen bu sistemlerin gelecekte depresyon tespiti için daha ucuz ve pratik araçlar haline gelebileceğini belirtiyor. Bu sayede, dünya genelinde milyonlarca insanın depresyonla mücadelesine erken aşamalarda destek olunabilecek.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.