DOLAR 34,2378 0.05%
EURO 37,0140 -0.03%
ALTIN 3.024,801,10
BITCOIN 2308087-0,39%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Depresyon Belirtileri Akıllı Telefonlar ile Tespit Edilebilir

Depresyon Belirtileri Akıllı Telefonlar ile Tespit Edilebilir

ABONE OL
Ekim 10, 2024 12:01
Depresyon Belirtileri Akıllı Telefonlar ile Tespit Edilebilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Prof. Bae, akıllı telefonlar üzerinde geliştirdiği sistemlerle depresyon belirtilerini tespit edebileceğini açıkladı. Bu sistemler sayesinde, depresyonun erken belirtilerinin yakalanması ve müdahale edilmesi kolaylaşacak.

Gözler Ruh Halini Ele Veriyor

Prof. Bae ve doktora öğrencisi Rahul Islam, geliştirdikleri PupilSense adlı sistemle, akıllı telefon kullanıcılarının göz bebeklerini anlık olarak analiz ediyor. Bu analizler sonucunda, depresyon belirtileri tespit edilebiliyor. Yapılan pilot çalışmada, PupilSense’ın depresyon belirtilerini %76 oranında doğru şekilde tespit ettiği ortaya çıktı.

Yüz İfadeleri de Depresyonu İşaret Ediyor

Bae ve ekibi, FacePsy adını verdikleri başka bir sistem üzerinde çalışıyor. Bu sistem, kullanıcıların yüz ifadelerini analiz ederek ruh hali hakkında bilgi sağlıyor. FacePsy, gülümseme gibi basit görüntülerin yanıltıcı olabileceğini ve depresyon belirtilerini doğru bir şekilde tespit edebileceğini gösterdi. Örneğin, sabah saatlerinde daha az yüz hareketi ve belirli baş hareketleri depresyon belirtileriyle ilişkilendirildi.

Prof. Bae, geliştirilen bu sistemlerin gelecekte depresyon tespiti için daha ucuz ve pratik araçlar haline gelebileceğini belirtiyor. Bu sayede, dünya genelinde milyonlarca insanın depresyonla mücadelesine erken aşamalarda destek olunabilecek.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.