DOLAR 32,2820 0.07%
EURO 34,7102 -0.03%
ALTIN 2.394,93-0,21
BITCOIN %
İstanbul
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Osmanlı Donanması’nın Unutulmaz Gemisi: Gonca

Osmanlı Donanması’nın Unutulmaz Gemisi: Gonca

ABONE OL
Nisan 12, 2024 07:00
Osmanlı Donanması’nın Unutulmaz Gemisi: Gonca
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gonca’nın Gizemli Hikayesi

​​Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Donanması tarafından mayın döşeme gemisine dönüştürülen Gonca’nın üretildiği yer hala net olarak bilinmiyor. İçindeki izler, geminin Kuzey Avrupa’da bir tersanede yapıldığını işaret ediyor. Ayrıca, İngiltere’de üretilen motoruyla da dikkat çekiyor.

Restorasyondan Sonra Yeniden Hayat Buldu

​​Çanakkale Savaşı’ndan sonra Askeri Deniz Üssü’nde Gonca Körfezi’ne çekilen ve 1993 yılında restore edilen Gonca, Türk Deniz Kuvvetleri tarafından nakil gemisi olarak kullanıldı. Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından kurtarılan gemi, 1997’de lüks bir yat olarak denize indirildi.

Zaferlere Tanıklık Etti

​​Gonca Buharlı Gemisi, Çanakkale Boğazı savunmasında önemli bir rol oynayarak büyük katkılar sağladı. Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenen gemi, geçmişteki zaferleri ve kahramanlıklarıyla unutulmaz bir iz bıraktı.

Prestijli Ödüllerle Taçlandırıldı

​​İngiltere merkezli Classic Boat dergisinin düzenlediği yarışmada büyük bir başarı elde eden Gonca, 30.5 metre üzeri motorlu gemiler arasında birinci seçildi. Ödül töreninde Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdürü Mine Sofuoğlu, bu gurur verici ödülü kabul etti ve Gonca’nın başarısını tüm dünyaya duyurdu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.