DOLAR 32,5790 0.29%
EURO 34,9486 0.51%
ALTIN 2.441,670,14
BITCOIN %
İstanbul
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

NOAA, Güneş Patlamasının Etkileri Hakkında Uyarı Yayınladı

NOAA, Güneş Patlamasının Etkileri Hakkında Uyarı Yayınladı

ABONE OL
Mart 25, 2024 14:01
NOAA, Güneş Patlamasının Etkileri Hakkında Uyarı Yayınladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NOAA’nın Uyarısı

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin (NOAA) Colorado’daki Uzay Hava Tahmin Merkezi, cumartesi günü Güneş’teki patlamanın etkileriyle ilgili bir uyarı yayınladı. Yayınlanan uyarıda endişe verici bir durum olmadığı belirtilirken, kutup ışıklarının görülebileceği ancak iletişimde bazı aksamaların yaşanabileceğine dikkat çekildi.

Jeomanyetik Fırtına ve Etkileri

NOAA’nın uyarısına göre Güneş’teki patlama nedeniyle yaşanacak jeomanyetik fırtına, trafik kontrol kuleleriyle iletişim kurmaya çalışan uçaklar gibi yüksek frekanslı radyo yayınlarını kesintiye uğratabilir. NOAA’dan Jonathan Lash, çoğu ticari uçağın yedek olarak uydu yayınını kullanabileceğini belirtti. Ayrıca fırtına nedeniyle uydu operatörlerinin uzay araçlarını takip etmekte sorun yaşayabileceği de vurgulandı.

Kutup Işıkları ve Meraklılar İçin Tüyo

NOAA’dan Lash, “Genel halk için, eğer geceleri gökyüzü açıksa ve daha yüksek enlemlerdeyseniz, bu, gökyüzünün aydınlandığını görmek için harika bir fırsat olacaktır” diyerek kutup ışıkları meraklılarına tüyo verdi. Her 11 yılda bir Güneş’in manyetik alanının değiştiği biliniyor ve Güneş aktivitesinin de bu döngü sırasında değiştiği belirtiliyor. Bu tür zamanlarda jeomanyetik fırtınaların Dünya’yı yılda birkaç kez vurabileceği uyarısında bulunuldu.

Son olarak aralık ayında yaşanan ve son yılların en büyük Güneş patlaması olan gökyüzü olayında radyo iletişiminin kesintiye uğradığı hatırlatıldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.