DOLAR 32,3150 -0.15%
EURO 34,8889 0.16%
ALTIN 2.393,80-0,11
BITCOIN 20037574,38%
İstanbul
15°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’dan Ayçiçeği Üretimi Açıklaması

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’dan Ayçiçeği Üretimi Açıklaması

ABONE OL
Nisan 22, 2024 10:00
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’dan Ayçiçeği Üretimi Açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bayraktar: İthalata Düşük Gümrük Vergisiyle İzin Verilmemeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçeği üretimi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, ülkemizin ihtiyacı olan ayçiçeğinin %48,7’sini ithalatla karşıladığını belirterek, iç piyasada üretici fiyatlarını etkileyecek düşük gümrük vergi oranları ile yapılan ithalata izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Çiftçi Fiyatı Önceden Bilmeli

Bayraktar, Türkiye’de 59 şehirde ayçiçeği üretimi yapıldığını ve ekim döneminin başlamasıyla birlikte maliyetlerdeki artışların çiftçileri endişelendirdiğini ifade etti. Mazot ve gübre fiyatlarındaki artışlar nedeniyle çiftçilerin belirsizlikle ekim yaptığını söyleyen Bayraktar, çiftçilerin ekim öncesinde girdi fiyatlarını önceden bilmesi gerektiğini vurguladı.

Bayraktar, ayçiçeği ekim alanlarının artmasında fiyat politikasının önemli bir etken olduğunu belirterek, çiftçilerin ekime karar verirken ürün fiyatını bilmesi gerektiğini dile getirdi.

Üretim Tüketimden Daha Az Artıyor

Bayraktar, ayçiçek yağı üretiminin Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmak için artırılması gerektiğini vurgulayarak, son yıllarda üretimin artmasına rağmen tüketimin bu artış hızına yetişmediğini belirtti. Ülkemizin ayçiçeği ihtiyacının %48,7’sini ithalatla karşıladığını ve bu durumun döviz açısından önemli bir yük oluşturduğunu ifade etti.

Üretici fiyatlarının yeterli seviyede açıklanmamasının çiftçileri zorladığını belirten Bayraktar, üretimin artmasıyla tüketicilere uygun fiyatlarla yağ tüketiminin sağlanabileceğini söyledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.