DOLAR 32,2825 0.01%
EURO 35,0349 -0.16%
ALTIN 2.473,940,33
BITCOIN 21410960,06%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

SEDDK, Zorunlu Trafik Sigortası Primlerinde Yeni Dönem Başlatıyor

SEDDK, Zorunlu Trafik Sigortası Primlerinde Yeni Dönem Başlatıyor

ABONE OL
Mayıs 2, 2024 10:01
SEDDK, Zorunlu Trafik Sigortası Primlerinde Yeni Dönem Başlatıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SEDDK’nin Yeni Uygulaması

SEDDK, Zorunlu Trafik Sigortası kapsamında hasar maliyet endeksi uygulamasına 2023 Aralık’ta start verdi. Bu uygulama sigortalının menfaatlerini koruma ve hasar prim dengesini sürdürülebilir hale getirme amacı taşıyor.

Hasar Maliyet Endeksi ve Belirlenmesi

Hasar maliyet endeksi, Zorunlu Trafik Sigortası primlerinin belirlenmesinde referans noktası olacak. Endeks, aylık olarak asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araçlardaki fiyat değişimlerini dikkate alarak hesaplanacak.

Önemli Faktörler

Hasar maliyet endeksinin hesaplanmasında asgari ücret artışı, yedek parça fiyatları, motorlu araç fiyatları ve bakım-onarım maliyetleri gibi kalemler etkili olacak.

Mayıs Ayı Prim Artışı

SEDDK’nin genelgesine göre, hasar maliyet endeksine göre hesaplanan mayıs ayı prim artışı azami yüzde 3 olarak belirlendi. Buna göre sigorta şirketleri, mayıs ayında zorunlu trafik sigortası poliçe fiyatlarında yüzde 3’e kadar artış yapabilecek.

İTO’nun Değerlendirmesi

İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz, hasar maliyet endeksinde asgari ücret artışının en önemli kalem olduğunu belirterek, sektörde serbest tarifeye geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.