DOLAR 32,4517 0.21%
EURO 34,6520 0.15%
ALTIN 2.383,040,14
BITCOIN %
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Türkiye’de Konut Üretimi Azalıyor, Barınma Krizi Büyüyor

Türkiye’de Konut Üretimi Azalıyor, Barınma Krizi Büyüyor

ABONE OL
Şubat 11, 2024 07:00
Türkiye’de Konut Üretimi Azalıyor, Barınma Krizi Büyüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Verilere Göre Ruhsat Sayıları Azalıyor

Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en büyük barınma kriziyle karşı karşıya kalırken, veriler konut sektörünün de sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ortaya koyuyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2022 yılında daire bazında alınan ruhsat sayısı 695 bin 804’e geriledi. Bu rakam, geçen yılın ilk 9 ayında 520 bin 209 olan ruhsat sayısından da düşük. 2017 yılında ise 1 milyon 405 bin 447 olarak kaydedilen ruhsat sayısı, son yılların en yüksek seviyesiydi. Pandemi döneminin etkisiyle bu rakamların altında kalması, konut üretimindeki sıkıntıyı gözler önüne seriyor.

Dengeler Değişti, Üretim Azaldı

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, geçen yıl Türkiye genelinde yapılan konut satışının 1.2 milyon adet olduğunu ve bunun neredeyse dörtte üçünün ikinci el konutlar tarafından oluşturulduğunu belirtiyor. Özcan, ekonominin durumu nedeniyle insanların yeni konut alımına güç yetiremediğini ve sektörde büyük firmaların bile projelerini askıya aldığını veya sektörden çekildiğini söylüyor. Daire bazında alınan ruhsat sayısının 2023 yılında 600 binlere düşmesi bekleniyor. Üretim azlığı, konut fiyatlarının ve kiraların yükselmesine de neden oluyor.

Barınma Krizi İleri Boyutlara Ulaşacak

GAPAS Başkanı İsmail Özcan, “Türkiye’de konut üretimi talep bazında istenilen düzeyde değil” diyerek önümüzdeki iki, üç yıl içinde barınma krizinin daha da büyüyeceğine işaret ediyor. Ekonomik durum ve firmaların yeni projelere yönelik tutumları, dengeleri alt üst etti. Özcan’a göre, ülke genelinde 500-550 binlik bir konut açığı bulunuyor ve bu durum barınma sorununu tetikliyor.

Konut Üretimini Hızlandırmak İçin Alternatifler Gerekiyor

İsmail Özcan, Türkiye’de konut üretiminin hızlandırılması gerektiğini vurgulayarak, ülke genelinde çürük yapı stokunun yenilenmesinin önemli olduğunu belirtiyor. Bu süreçte insanların yeni yerlere taşınması ve orada birkaç yıl kalması gerektiği düşünülürse, hızlı üretim şarttır. Betonarme sistemlerin inşası uzun sürdüğünden, sektörün alternatif üretim yöntemlerine geçmesi gerektiğini ifade ediyor. Bu kapsamda, apartmanlar da dahil olmak üzere çelik yapı sistemlerinin kullanılması cesaretlendirilmeli.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.