‘Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de yürütülen halkalama çalışmalarıyla kuşların göçleri ve popülasyon dinamikleri araştırılıyor. Kuşların tanınmasını, morfometrik ölçümlerin yapılmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen halkalama çalışmaları, kuş bilimi araştırmalarında önemli bir yer tutuyor.
2002 yılında DKMP Genel Müdürlüğü, ODTÜ Biyoloji Bölümü ve Kuş Araştırmaları Derneği arasında imzalanan işbirliği protokolüyle “Ulusal Halkalama Programı (UHP)” başlatıldı. Program kapsamında yapılan halkalama çalışmaları, ODTÜ kampüsünden başlayarak Türkiye’deki farklı bölgelerde genişletildi.
Ülkedeki kelaynak ve flamingoların nüfus dinamikleri özel halkalama istasyonlarında takip ediliyor. Kelaynaklar özel lisansa sahip veterinerlerce halkalanıyor ve popülasyonlarının korunması sağlanıyor. Flamingolar ise metal ve PVC halkalarla takip edilerek, tüy ve parazit örnekleri alınıyor.
Nesli tehlike altında olan türlerden olan turnalar için hazırlanan Ulusal Turna Eylem Planı kapsamında halkalama ve uydu takip çalışmaları yürütülüyor. Ülkedeki turnaların konaklama alanları belirlenerek, popülasyonları hakkında bilimsel veriler elde ediliyor.
Geçen yıl DKMP Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Türkiye genelinde gerçekleştirilen halkalama çalışmaları sonucunda 190 farklı türden 23 bin 794 kuş halkalandı. Kuşların popülasyon dinamikleri ve göçleri hakkında elde edilen veriler, yaban hayatının korunmasında önemli rol oynuyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin zengin yaban hayatını korumak adına yapılan halkalama çalışmalarının önemine vurgu yaparak, “Yaban hayatını koruma ve geliştirme çalışmalarımız, en önemli faaliyet alanlarımızdan birisi.” ifadesini kullandı. Yumaklı, doğada bulunan kuşların tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinden sonra halkalanarak tabiata döndürüldüğünü belirtti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.