DOLAR 32,3832 -0.18%
EURO 34,8647 0.22%
ALTIN 2.441,810,14
BITCOIN %
İstanbul
13°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye’de Kuş Halkalama Çalışmalarıyla Yaban Hayatı Araştırılıyor

Türkiye’de Kuş Halkalama Çalışmalarıyla Yaban Hayatı Araştırılıyor

ABONE OL
Nisan 15, 2024 14:00
Türkiye’de Kuş Halkalama Çalışmalarıyla Yaban Hayatı Araştırılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de Kuşların Göçleri ve Popülasyon Dinamikleri Halkalama ile Araştırılıyor

‘Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de yürütülen halkalama çalışmalarıyla kuşların göçleri ve popülasyon dinamikleri araştırılıyor. Kuşların tanınmasını, morfometrik ölçümlerin yapılmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen halkalama çalışmaları, kuş bilimi araştırmalarında önemli bir yer tutuyor.

Ulusal Halkalama Programı (UHP) 2002’de Başlatıldı

2002 yılında DKMP Genel Müdürlüğü, ODTÜ Biyoloji Bölümü ve Kuş Araştırmaları Derneği arasında imzalanan işbirliği protokolüyle “Ulusal Halkalama Programı (UHP)” başlatıldı. Program kapsamında yapılan halkalama çalışmaları, ODTÜ kampüsünden başlayarak Türkiye’deki farklı bölgelerde genişletildi.

Kelaynaklar ve Flamingolar Özel Halkalama İstasyonlarında Takip Ediliyor

Ülkedeki kelaynak ve flamingoların nüfus dinamikleri özel halkalama istasyonlarında takip ediliyor. Kelaynaklar özel lisansa sahip veterinerlerce halkalanıyor ve popülasyonlarının korunması sağlanıyor. Flamingolar ise metal ve PVC halkalarla takip edilerek, tüy ve parazit örnekleri alınıyor.

Turnalar için Ulusal Eylem Planı Uygulanıyor

Nesli tehlike altında olan türlerden olan turnalar için hazırlanan Ulusal Turna Eylem Planı kapsamında halkalama ve uydu takip çalışmaları yürütülüyor. Ülkedeki turnaların konaklama alanları belirlenerek, popülasyonları hakkında bilimsel veriler elde ediliyor.

DKMP Genel Müdürlüğü Koordinasyonunda 23 Bin 794 Kuş Halkalandı

Geçen yıl DKMP Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Türkiye genelinde gerçekleştirilen halkalama çalışmaları sonucunda 190 farklı türden 23 bin 794 kuş halkalandı. Kuşların popülasyon dinamikleri ve göçleri hakkında elde edilen veriler, yaban hayatının korunmasında önemli rol oynuyor.

Bakan Yumaklı: ‘Yaban Hayatını Koruma En Önemli Faaliyet Alanlarımızdan’

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin zengin yaban hayatını korumak adına yapılan halkalama çalışmalarının önemine vurgu yaparak, “Yaban hayatını koruma ve geliştirme çalışmalarımız, en önemli faaliyet alanlarımızdan birisi.” ifadesini kullandı. Yumaklı, doğada bulunan kuşların tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinden sonra halkalanarak tabiata döndürüldüğünü belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.