DOLAR 34,3915 0.03%
EURO 36,5381 -0.05%
ALTIN 2.871,91-0,01
BITCOIN %
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

NASA’nın New Horizons Uzay Aracı Plüton’un Kalbini İnceliyor

NASA’nın New Horizons Uzay Aracı Plüton’un Kalbini İnceliyor

ABONE OL
Nisan 18, 2024 14:00
NASA’nın New Horizons Uzay Aracı Plüton’un Kalbini İnceliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Plüton’un Kalbi: Tombaugh Regio

NASA’nın uzay aracı New Horizons, Plüton‘un yanından geçerken, yüzeydeki ilginç şekillerden biri olan Tombaugh Regio‘yu keşfetti. Bu alan, Plüton’un çorak olmadığını kanıtlayan önemli bir örnektir.

Çarpışma Sonucu Oluşan Kalp Şekli

Nature Astronomy dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, Plüton’un kalp şeklindeki bölgesi, yaklaşık 640 kilometre genişliğinde ve yüzde 15 oranında kayadan oluşan bir cismin çarpması sonucu oluştu. Bu çarpma, Plüton’un yüzeyinde kısmi bir darbeye neden oldu ve çarpan cismin çekirdek kısmı muhtemelen hala orada bulunmaktadır.

Kalbin Oluşumu ve Yapısı

Araştırmacılar, Plüton’un yüzeyindeki etkileri ve oluşumları simüle etmek için bilgisayar modellerini kullandılar. Plüton’un kalp şeklindeki bölgesi, tipik bir çarpma krateri yerine buzlu bir gözyaşı damlasını andıran bir şekle sahiptir. Bu bölgenin açık rengi, nitrojen buzundan gelmektedir.

Bilimsel Açıklama ve Sonuç

Arizona Üniversitesi Ay ve Gezegen Laboratuvarı’ndan Erik Asphaug, Plüton’un yüzeyindeki buzlu cisimler arasındaki etkilerin, Güneş’e daha yakın cisimlerinkinden farklı olduğunu belirtti. Eğer Plüton’un bir yer altı okyanusu olsaydı, kalp şeklindeki bölgenin dönme hareketi sebebiyle kutuplara doğru kayacağı teorisi geçersiz olduğu düşünülüyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.