ODTÜ Teknokent’te TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen teknoloji, çocukların göz hareketlerini yapay zeka ile analiz ederek **disleksi** tanısına erken evrede karar vermeye olanak sağlıyor. Proje, Ar-Ge Direktörü Prof. Dr. Kürşat Çağıltay liderliğinde yürütülüyor.
Avrupa’da disleksi tanısı alan çocuk oranının yüzde 10’a ulaştığına dikkat çeken Çağıltay, Türkiye’de ise bu oranın binde 1’in altında olduğunu belirtiyor. Uzman sayısının azlığı ve disleksi tanısının gecikmesi, çocukların eğitim hayatını olumsuz etkileyebiliyor.
Göz hareketleri takip teknolojisiyle çocukların okuma sırasındaki göz hareketleri **yapay zeka** ve makine öğrenmesi algoritmalarıyla değerlendiriliyor. Bu sayede tanı süresi kısalıyor ve müdahale süreçleri daha erken başlatılabiliyor. Türkçe diline uygun şekilde geliştirilen sistem, çocukların yaşadığı güçlükleri en aza indirerek başarı düzeylerini artırmayı hedefliyor.
Eyesoft Genel Müdürü Sevilay İmre, disleksi tanılama sistemini Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtiyor. Bu sayede disleksi popülasyonu daha net ortaya çıkacak ve rehabilitasyon süreçleri için daha etkili adımlar atılabilecek.
Bu teknoloji, çocukların okuma güçlüklerine erken müdahale edilmesini sağlayarak eğitim hayatlarını başarıyla ilerletmeyi amaçlıyor. Tanı sürecinde uzmanların da değerlendirmesiyle büyük önem taşıyan bu sistem, Türkiye’deki disleksi tanı ve tedavi süreçlerine yeni bir boyut kazandırıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.