Temmuz 2023’te fırlatılan Euclid misyonu, evrenin “karanlık tarafı”nı aydınlatmak için yapılmış en büyük ve en doğru 3D haritayı oluşturmayı hedefliyor. 25 Mart ile 8 Nisan arasındaki 260 gözlemle elde edilen 208 gigapiksellik harita, Euclid’in kapsamlı gökyüzü taramasının sadece küçük bir kısmını temsil ediyor.
Euclid teleskobu, yaklaşık 100 milyon yıldız ve galaksiyi içeren mozaik bir görüntü oluşturdu. Bu muhteşem görüntü, bilim insanlarının evreni keşfetmelerine yardımcı olacak birçok kaynağı içeriyor. Euclid’in birincil hedeflerinden biri karanlık madde ve karanlık enerjiyi gözlemlemek. Karanlık maddenin evrendeki toplam maddenin yüzde 85’ini oluşturduğu düşünülüyor.
Euclid’in geniş açısı, NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nun kameralarının kapsayabildiğinden 100 kat daha büyük bir gökyüzü bölümünden veri kaydedebilirken, hassas kameraları da birçok gök cismi hakkında ayrıntılı bilgiler elde etmeyi sağlıyor. Bu görüntülerle galaksiler arası ilişkiler ve evrenin genişleme hızı gibi önemli konuların anlaşılması hedefleniyor.
Euclid, 10 milyar ışık yılı uzaklıktaki milyarlarca galaksiyi gözlemleyerek karanlık enerjinin evrenin genişlemesine etkisini anlamaya çalışıyor. Euclid’in gözlemleri, evrenin geçmişini ve bugününü anlamak için çok değerli veriler sağlayacak ve astronominin karanlık madde ve karanlık enerji gibi gizemli konularını aydınlatacak.
Euclid’in ilk görüntüleri, gelecekte yapacağı geniş gözlem haritasının heyecan verici bir önizlemesini sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.