DOLAR 34,2378 0.05%
EURO 37,0140 -0.03%
ALTIN 3.024,801,10
BITCOIN 2308087-0,39%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Lübnan Başbakanı Mikati Ateşkes ve Siyasi Çözüm İçin BMGK’nin Toplanmasını İstedi
  • İkinci Gündem
  • Dünya
  • Lübnan Başbakanı Mikati Ateşkes ve Siyasi Çözüm İçin BMGK’nin Toplanmasını İstedi

Lübnan Başbakanı Mikati Ateşkes ve Siyasi Çözüm İçin BMGK’nin Toplanmasını İstedi

ABONE OL
Ekim 13, 2024 12:02
Lübnan Başbakanı Mikati Ateşkes ve Siyasi Çözüm İçin BMGK’nin Toplanmasını İstedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mikati’nin Açıklamaları

Lübnan Başbakanı Mikati, Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, ABD ve Fransa arasında devam eden görüşmelerle ilgili bilgiler verdi. Mikati, **”Sınırlı bir süre için ateşkes ilan edilmesi ve ardından siyasi çözümler üzerinde yeniden müzakerelere başlanması amacıyla BMGK’nin toplanması için ABD ile Fransa arasında yapılan görüşmeler sürüyor.”** ifadelerini kullandı. Diplomatik temaslar sırasında, İsrail’in tüm yükümlülüklerine uyması şartıyla BMGK’nin 1701 sayılı kararının uygulanmasına hazır olduklarını yeniden teyit ettiklerini belirtti.

BMGK Kararı ve Bölgedeki Durum

BMGK’nin 1701 sayılı kararı, İsrail’in Mavi Hat’ın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan’daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını öngörüyor. Lübnan’ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki bölgeler, 2000 yılından bu yana Hizbullah’ın güçlü askeri etkisi altında bulunuyor. Mikati, İsrail’in sivilleri ve kurtarma ekiplerini hedef alan saldırılarının durdurulmasının aciliyetine vurgu yaparak, şiddetin çözüm getirmeyeceğini ve İsrail’in yıkıcı saldırılarının durdurulması gerektiğini ifade etti.

Ateşkes Çağrısı

ABD ve Fransa’nın öncülük ettiği ortak açıklamada, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların sona erdirilmesi ve diplomasiye fırsat verilmesi amacıyla 21 günlük acil ateşkes çağrısı yapılmıştı. Mikati, tırmanan olayların bölgesel çatışmalara yol açabileceği endişesiyle, İsrail’in saldırganlığını durdurması gerektiğini vurguladı.

Lübnan Başbakanı Mikati’nin açıklamaları, bölgedeki gerilimi azaltma ve siyasi çözüm arayışlarına odaklanma çabalarını yansıtmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.