DOLAR 34,2378 0.05%
EURO 37,0140 -0.03%
ALTIN 3.024,801,10
BITCOIN 2308087-0,39%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

  • İkinci Gündem
  • Dünya
  • Lübnan Başbakanı Mikati, ABD ve Fransa İle Diplomatik Görüşmeleri Sürdürüyor

Lübnan Başbakanı Mikati, ABD ve Fransa İle Diplomatik Görüşmeleri Sürdürüyor

ABONE OL
Ekim 13, 2024 12:02
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Lübnan Başbakanı Mikati’den Ateşkes ve Diplomasi Çağrısı

Lübnan Başbakanı Mikati, Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, ABD ve Fransa ile yürütülen görüşmelerde, sınırlı bir süre için ateşkes ilan edilmesi ve siyasi çözümler üzerinde yeniden müzakerelere başlanması amacıyla BMGK’nin toplanması için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Mikati, diplomatik temaslar sırasında, İsrail’in tüm yükümlülüklerine uyması şartıyla BMGK’nin 1701 sayılı kararının uygulanmasına hazır olduklarını vurguladı.

BMGK’nin 1701 Sayılı Kararı Nedir?

BMGK’nin 1701 sayılı kararı, İsrail’in Mavi Hat’ın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan’daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını öngörüyor. Karar, sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç gerecin bulundurulmasını şart koşmaktadır. Lübnan’ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki bölgeler, 2000 yılından bu yana Hizbullah’ın askeri etkisi altında bulunmaktadır.

Ateşkes ve Diplomasi Çağrısı

ABD ve Fransa’nın öncülük ettiği ve Avrupa Birliği ile diğer 8 ülkeyi bir araya getiren ortak açıklamada, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların durdurulması ve diplomasiye fırsat tanınması amacıyla 21 günlük acil ateşkes çağrısı yapılmıştı. Mikati, şiddetin çözüm getirmeyeceğini vurgulayarak, İsrail’in yıkıcı saldırılarının durdurulmasının önemli olduğunu belirtti ve bölgedeki çatışmaların genişlemesinden endişe duyduklarını ifade etti.

Bu gelişmeler doğrultusunda, Lübnan Başbakanı Mikati’nin diplomatik temasları ve ateşkes çağrıları, bölgedeki tansiyonun düşürülmesi ve siyasi çözümlerin aranmasına yönelik umutları artırmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.