DOLAR 34,2378 0.05%
EURO 37,0140 -0.03%
ALTIN 3.024,801,10
BITCOIN 2308087-0,39%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Chang’e-6 Görevi Ay’ın Karanlık Yüzünden Örnekler Topladı

Chang’e-6 Görevi Ay’ın Karanlık Yüzünden Örnekler Topladı

ABONE OL
Ekim 19, 2024 15:59
Chang’e-6 Görevi Ay’ın Karanlık Yüzünden Örnekler Topladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Chang’e-6 ve Ay’ın Karanlık Yüzü

Çin’in Ay keşif programı kapsamında gerçekleştirilen **Chang’e-6** görevi, Ay’ın karanlık yüzünden **örnekler toplayan ilk görev** olarak tarihe geçti. Görev, **3 Mayıs 2024** tarihinde başlatıldı ve **2 Haziran** tarihinde Ay yüzeyine başarılı bir şekilde iniş yaparak toplam **1.935 gram Ay toprağını** Dünya’ya getirdi. Bu örnekler, Ay’ın yüzey yapısı ve geçmişine dair çözülmemiş sorulara **ışık tutacak**.

Magmatik Faaliyetler ve Bulgular

Chang’e-6’nın topladığı örnekler, Ay’ın karanlık yüzeyindeki **SPA havzasında geniş kapsamlı yer altı magmatizmasının** varlığını ortaya çıkardı. Bu magmatik faaliyetler, Ay’ın kabuğunun orta kalınlıkta olduğu bu bölgede çeşitli formlarda görülüyor. Bunlar arasında yer altındaki magmanın kraterlerin betturkey iletişim tabanını doldurduğu **siller**, yer çekimi verileriyle belirlenen dikey ve halka şeklindeki **dayklar** ve **Mg açısından zengin intrüzyonlar** yer alıyor.

Ay’ın Jeolojik Evrimi ve HKU Araştırmaları

**Hong Kong Üniversitesi** araştırmacıları, Chang’e-6 tarafından toplanan örneklerin analizinin Ay’ın **erken dönemdeki jeolojik faaliyetlerine** dair önemli ipuçları sunduğunu belirtti. Bu yeni bulguların, Ay’ın ikincil kabuk oluşumu ve evrimi ile ilgili sorulara yanıt verebileceği düşünülüyor. HKU’nun yapacağı daha fazla araştırma, Ay’ın jeolojik yapısının daha derinlemesine anlaşılmasını sağlayarak gelecekteki Ay görevlerine ışık tutacak bir dönemin başlangıcını oluşturabilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.