DOLAR 34,2730 -0.01%
EURO 37,0469 0.04%
ALTIN 3.024,05-0,12
BITCOIN 23022300,10%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sağlık Bakanlığından Normal Doğum Eylem Planı

Sağlık Bakanlığından Normal Doğum Eylem Planı

ABONE OL
Ekim 10, 2024 13:02
Sağlık Bakanlığından Normal Doğum Eylem Planı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gebe Okulları ve Ebelik Hizmetlerinde Genişletme

Sağlık Bakanlığı, Normal Doğum Eylem Planı kapsamında kamu, üniversite ve özel hastanelerin tümüne “Gebe Okulu” kurma zorunluluğu getiriyor. Bu adımın amacı, tıbben gerekli olmayan sezaryen oranlarının azaltılması ve normal doğumun özendirilmesidir. Ayrıca, ebelerin görev ve yetkileri genişletilerek doğumhanelerde “rehber ebe” dönemi başlatılacak.

Sezaryen Ameliyatlarına Yönelik Denetim ve Bilgilendirme

Eylem planı, sezaryen ameliyatlarına yönelik denetim ve takip çalışmalarının yapılmasını öngörüyor. Doğum ve sezaryen yönetimi, Bakanlıkça hazırlanan klinik rehberlere göre gerçekleştirilecek. Ayrıca, kamu spotları, televizyon programları ve sosyal medya aracılığıyla toplumu normal doğumun önemi konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılacak.

Toplumsal Bilinçlendirme ve Veri Analizi

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’deki yüksek sezaryen oranlarına dikkat çekiyor. Geliştirilen eylem planı ile toplumsal bilinçlendirme faaliyetleri artırılacak, aynı zamanda sezaryen oranları analiz edilerek kök nedenler belirlenecek. Bu doğrultuda 81 ilde gebe ve gebe yakınlarının bilgi alabileceği stantlar kurulacak ve dijital kaynaklar kullanılacak.

Veri Analizi ve Dijital Uygulamalar

2022 Sağlık İstatistikleri Yıllığı verilerine göre Türkiye’deki sezaryen oranlarının yüksek olduğu görülüyor. Bu nedenle, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Annelik Yolculuğu” kitabı dijital platformlarda erişime açılacak. Ayrıca, mobil uygulamalar ve e-Nabız entegrasyonu ile anne adaylarına doğru ve güncel bilgilere kolayca ulaşmaları sağlanacak.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.