DOLAR 34,2618 0.11%
EURO 37,0099 -0.06%
ALTIN 3.023,331,05
BITCOIN 2309377-0,38%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kan Grupları ve Felç Riski Arasındaki İlişki

Kan Grupları ve Felç Riski Arasındaki İlişki

ABONE OL
Ekim 11, 2024 13:02
Kan Grupları ve Felç Riski Arasındaki İlişki
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Genetik Çalışma Sonuçlarına Göre A Kan Grubuna Sahip Kişilerin Felç Riski

2022 yılında gerçekleştirilen bir genetik araştırma, A kan grubuna ait gen ile erken yaşta felç geçirme riski arasında net bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, A1 alt grubuna ait genin felç riskini artırdığını belirledi.

Çalışmanın Verileri ve Analizi

Çalışma, yaklaşık 17 bin felç vakası ve 600 bine yakın felç geçirmemiş kişinin verilerini içeriyordu. Araştırmacılar 48 genetik çalışmanın verilerini analiz ederek A kan grubuna ait genetik varyasyonun, felç riskini artırdığını tespit etti.

Felç Riski ve Kan Grupları Arasındaki İlişki

Araştırmanın sonuçlarına göre, A kan grubuna ait genetik varyasyonu taşıyan kişilerin 60 yaşından önce felç geçirme riski diğer kan gruplarına sahip kişilere göre %16 daha yüksekti. O grubu gen varyasyonuna sahip kişilerde ise bu risk %12 daha düşüktü.

Vasküler nörolog Steven Kittner, A kan grubunun neden daha yüksek bir risk sunduğunu henüz tam olarak anlamadıklarını belirtti. Ancak, kan pıhtılaşma faktörleri, kan damarlarını kaplayan hücreler ve dolaşımdaki proteinlerin bu durumla ilişkili olabileceğini vurguladı.

Genç Yaşta Felçler ve Önemi

Her yıl ABD’de yaklaşık 800 bin kişi felç geçiriyor ve bu vakaların çoğu 65 yaş üstünde görülüyor. Ancak, çalışmanın bulguları genç yaşta görülen felç vakalarının, ileri yaşta meydana gelen felçlerden farklı mekanizmalarla ortaya çıkabileceğini gösteriyor. Bu nedenle, özellikle A kan grubuna sahip genç bireylerin felç riskini ciddiye almaları önem arz etmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.