Görüntüdeki parlak oval şeklin, yıldızın çevresini saran tozlu bir koza olduğu düşünülüyor. Bu durum, yıldızın yaşamının son aşamalarında olduğunu ve bir süpernova patlaması öncesinde büyük miktarda madde saçtığını gösteriyor. Bilim insanlarına göre, bu olağanüstü görüntü ESO’nun Şili’deki Atacama Çölü’nde bulunan Çok Büyük Teleskop Interferometresi (VLTI) üzerindeki GRAVITY adlı cihaz sayesinde elde edildi. GRAVITY, dört teleskoptan gelen ışığı birleştirerek benzersiz bir çözünürlük sağlıyor.
Yıldıza yakın bir şekilde çevrelenmiş, yumurta şeklindeki bir koza keşfeden ekip, yıldızın parlaklığında son 10 yılda belirgin bir azalma olduğunu tespit etti. Max Planck Radyo Astronomi Enstitüsü’nden Gerd Weigelt, bu durumun bir yıldızın yaşam döngüsünü gerçek zamanlı olarak izlemek için nadir bir fırsat sunduğunu belirtti.
Güneş’in iki bin katı büyüklüğündeki kırmızı süperdev WOH G64’ün, yaşamının son nefeslerini verirken saçtığı maddeyle çevrelenmiş olduğu düşünülüyor. Bu durum, bilim insanları için heyecan verici bir keşif olurken, araştırmacılar uzamış koza şeklinin henüz keşfedilmemiş bir eş yıldızın etkisiyle oluşabileceğini belirtiyor.
Bulgular, Astronomy and Astrophysics dergisinin 21 Kasım 2024 tarihli sayısında yayımlandı. Bu keşif, ilk kez Samanyolu dışındaki bir galakside yer alan bir yıldızın yakın çekim görüntüsünün elde edilmesini sağladı. Büyük Macellan Bulutu’ndaki WOH G64 adlı dev yıldızın, bir süpernova patlaması öncesinde olduğu tahmin ediliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.