İstanbul Medipol Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Servet Bayram yapay zeka ve eğitim ilişkisini değerlendirdi. Bayram’a göre, ChatGPT’nin insanlar tarafından kullanıldıkça geliştiği ve daha isabetli paylaşımlar yapabildiği ortaya çıktı.
Yeni model GPT-4o, ses, metin ve görüntü üzerinde mantık yürütme yeteneğine sahip. Gerçek zamanlı konuşma, duygusal durumları algılama ve canlı akışları yorumlama gibi yenilikleri barındırıyor. Özellikle geometri problemlerini çözerken ve dil eğitiminde önemli bir rol üstleniyor.
Prof. Dr. Bayram, yapay zekanın öğrencinin öğrenme tarzına ve ihtiyacına göre beklentilerini karşılayarak başarıyı artırdığını ifade etti. GPT-4o, öğrencilere otomatik geri bildirimler sunarak akıcılığı ve etkileşimi artıran önemli destekler sunabiliyor.
Bayram, GPT teknolojilerinin olumsuz etkilerine de değindi. İletişim becerilerinde bozulma, sosyal soyutlanma, zihinsel yorgunluk gibi unsurların yanı sıra yapay zekanın bağımlılık yaratabileceğini vurguladı. Bu nedenle, teknolojinin bilinçli bir şekilde kullanılması gerektiğini belirtti.
Bayram, yapay zekanın kişisel bilgi gizliliğini tehlikeye attığını ve milli dijitalleşmenin ülkenin varlığı ve geleceği için önemli olduğunu dile getirdi. Ulusal politikaların üretilmesi ve bilinçli kullanımın önemi üzerinde durarak, teknolojinin esarete dönüşmeden yönetilmesi gerektiğini vurguladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.