Buettner: Baklagiller, uzun yaşama listesinin en üstünde yer almalı. Fasulye, mercimek ve bezelye gibi baklagiller basit ve ucuz olmalarının yanı sıra lif ve protein açısından zengin besinlerdir.
Profesör Spector: Mavi bölgelerde çeşitlilik önemlidir. Baharatlar, otlar ve sebzelerle zenginleştirilen yiyecekler, sağlıklı uzun yaşamın anahtarıdır. Örneğin, Japonya’da çeşitli mantarlar, soğan, fasulye ve turşu gibi gıdalar yaygın olarak tüketilir.
Profesör Spector: Peynir ve benzeri fermente gıdalar bağırsakları güçlendirir. Akdeniz ülkelerinde keçi peyniri, yoğurt; Japonya’da ise tempeh, miso gibi ürünler popülerdir. Fermente gıdalar sindirimi düzeltebilir ve bazı hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir.
Buettner: Mavi bölgelerdeki insanlar ayda sadece beş kez et ve nadiren balık tüketir. Beslenmelerinin yaklaşık %90’ını bitki bazlı gıdalar oluşturur. Tam tahıllar, yeşillikler ve sebzeler temel besin kaynaklarıdır.
Profesör Spector: Ortak yemek, uzun ömür için önemlidir. Aile ve sosyal bağlantılara öncelik veren mavi bölge halkı, yemeği bir topluluk etkinliği olarak görür. Ortak yemek, sindirime, iletişime ve stres azaltmaya yardımcı olabilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.