Türkiye’nin ileri teknoloji alanlarında ihtiyaç duyduğu insan kaynağı için yapılan projeler meyvelerini veriyor. Geçen yıl sonu itibarıyla Türkiye’de 245 bin aktif yazılım geliştirici ve 40 bin “freelancer” yazılımcı olduğu tahmin ediliyor. Bu sayı son dönemde eklenenlerle birlikte 300 bine yaklaşıyor.
Yazılımcı ihtiyacını karşılamak adına çeşitli projeler devreye alınıyor. “Sanayinin Geliştirilmesi, Üretim ve Yatırımların Desteklenmesi Programı” ile yazılım alanında envanter oluşturulması, açık kaynak yazılım ürünleri geliştirilmesi ve lisanslamaya odaklanıldı. Bu kapsamda Türkiye Yazılım Envanteri Projesi de hayata geçirilerek veriye dayalı kararlar alınması ve firmaların desteklerden daha etkin yararlanması hedefleniyor.
Yerli katma değeri artırmak ve güvenlik risklerini azaltmak için açık kaynak kodlu yazılım ekosistemi geliştiriliyor. Nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi amacıyla çevrim içi eğitim programları uygulanıyor. Üniversite-özel sektör işbirliğiyle yapılan programlar sayesinde “Yazılımcı ordusu” büyütülüyor.
Üniversite-özel sektör işbirliğiyle uygulanan programlar arasında “Sektör Kampüste” ve “Yapay Zeka Uzmanlık” programları bulunuyor. Ayrıca, Türkiye Açık Kaynak Platformu ile açık kaynak yazılım ürünleri geliştirilerek siber güvenlik alanında milli çözümler üretiliyor.
Yazılımcı ordusunun büyütülmesi için yapılan yetenek transferinde en fazla başvuru Rus uyruklu kişilerden geldi. Türkiye’nin teknoloji ekosistemine katkı sağlayacağı düşüncesiyle olumlu değerlendirilen başvurularda en çok yazılım tasarımcısı, yazılım geliştirici ve yazılım test edicisi pozisyonlarına talep oldu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.