Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda düzenlenen sefer kapsamında çalışmaların yürütüldüğü Beyaz Kıta’da, 30 ülkeye ait 100’e yakın bilimsel araştırma üssü ve istasyonu bulunuyor.
Arktik ve Antarktika bölgelerinin iklim değişikliğinin en belirgin şekilde görüldüğü alanlar olduğuna dikkat çeken 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, bu bölgelerdeki deniz buzlarında ciddi değişimler olduğunu vurguladı. Antarktika’da karasal buzulların erimesinin iklim değişikliğine işaret ettiğini belirten Özsoy, son 5 yıl içinde bölgede 2 derecelik bir artışın gözlendiğini ifade etti.
Türk Bilimsel Araştırma Kampı’nın kurulmasıyla, yeni sistemlerle sürdürülebilir enerji üretiminin yanı sıra bilim insanlarının çalışmalarına katkı sağlanması hedefleniyor. Kampın Antarktika’da kurulması ve idamesi, bölgedeki kritik iklim değişikliği süreçlerini anlamamıza büyük katkı sağlayacak.
Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Ayhan Yavaşoğlu, kutup şartlarına dayanıklı enerji depolama sistemleri projelerinin önemini vurgulayarak, mobil cihazlar için uygun bataryalara ihtiyaç duyulacağını belirtti. Yavaşoğlu’nun açıklamalarına göre, yeni nesil depolama sistemleri rüzgar ve güneş enerjisiyle beslenerek, kutup şartlarına uygun şekilde geliştiriliyor.
Antarktika’da gerçekleştirilen araştırmalarda elde edilen verilerin uzun süreli toplanarak analiz edilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, kesin sonuçlara ulaşabilmek için sürekli veri takibi ve değerlendirmesinin önemine vurgu yapıyor. Bu verilerin, iklim değişikliği ve buzul erimeleri gibi kritik konularda daha fazla bilgi sağlayacağı belirtiliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.