DOLAR 34,2378 0.05%
EURO 37,0140 -0.03%
ALTIN 3.024,801,10
BITCOIN 2308087-0,39%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tufts Üniversitesi, Örümcek Adam’dan İlham Alarak Yenilikçi Ağ Fırlatıcısı Geliştiriyor
  • İkinci Gündem
  • Dünya
  • Tufts Üniversitesi, Örümcek Adam’dan İlham Alarak Yenilikçi Ağ Fırlatıcısı Geliştiriyor

Tufts Üniversitesi, Örümcek Adam’dan İlham Alarak Yenilikçi Ağ Fırlatıcısı Geliştiriyor

ABONE OL
Ekim 14, 2024 12:02
Tufts Üniversitesi, Örümcek Adam’dan İlham Alarak Yenilikçi Ağ Fırlatıcısı Geliştiriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tufts Üniversitesi bilim insanları, ‘ağ fırlatıcısı’ adını verdikleri yenilikçi bir sistem üzerinde çalışıyor. Bu sistem, Örümcek Adam’ın ağ fırlatma tekniğinden esinlenerek geliştirilmiştir.

İpek Böcekleriyle Üretilen Yenilikçi Ağlar

Bu ağ fırlatıcısı, kullanılan malzeme sayesinde kendi ağırlığının 80 katını kaldırabilmektedir. Ağ, bir iğneden sıvı bir malzemenin atılmasını sağlayarak nesnelere yapışıp kaldırabilen bir ipe dönüşmektedir. Nesnelere yapışabilen lifler, laboratuvar ortamında güve kozalarından elde edilen ipek kullanılarak üretilmektedir.

Çok Yönlü İşlevselliği Olan Bir Madde

İpek fibroin adı verilen proteinlerden elde edilen bu ipek lifler, sürdürülebilir mikroçip üretim yöntemleri, yazdırılabilir sensörler, yenilebilir kaplamalar ve güneş hücrelerinin verimliliğini artıracak ışık toplayan malzemeler gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bu malzeme, su altında bile işlev görebilen güçlü bir yapıştırıcı özelliğine sahiptir.

Pratikte Kullanımı

Bu ağ fırlatıcısı ile üretilen lifler, insan saçından yarım milimetreye kadar değişen çaplara sahip olabilmektedir. Cihaz, kendi ağırlığının 80 katından fazla nesneleri kaldırabilme özelliğine sahiptir. Araştırmacılar, çeşitli nesneleri kaldırarak ağ fırlatma mekanizmasının özelliklerini göstermişlerdir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.