DOLAR 34,3515 0.01%
EURO 37,4295 0.07%
ALTIN 3.019,66-0,09
BITCOIN 2360998-0,16%
İstanbul
12°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Suriyeli Türkmenlerin Durumu ve Samir Hafez’in Açıklamaları

Suriyeli Türkmenlerin Durumu ve Samir Hafez’in Açıklamaları

ABONE OL
Temmuz 6, 2024 08:02
Suriyeli Türkmenlerin Durumu ve Samir Hafez’in Açıklamaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Suriyeli Türkmenler ve Türkiye ile İlişkileri

Suriye’de Türkmen nüfusu yaklaşık 4 milyon kişidir ve en büyük yoğunluk Halep, Humus, Lazkiye ve Golan Tepeleri bölgelerinde bulunmaktadır. Ayrıca, Arapça konuşan Türk asıllıların sayısı da yaklaşık 4 milyon civarındadır. Suriye Türkmen Meclisi Kurucu eski Başkanı Samir Hafez, Suriye’nin kuzeyinde yaşananları ve Türkiye ile ilişkileri değerlendirdi. Türkiye’de yaşayan Kimya Mühendisi Hafez, Suriye’deki durumu anlatırken, bölgede yaşananlar ve Türkiye’nin rolü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Suriye’nin Kuzeyindeki Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Hafez’e göre, Suriye’nin kuzeyi şu an çok sorunlu bir dönemden geçmektedir. Geçici hükümet yetkilileri kendi çıkarlarını önceledikleri için halk Türkiye’ye karşı tepkilidir. Hafez, kuzey Suriye’deki geçici hükümetin ve Türkiye ile olan ilişkilerin sorgulanması gerektiğini belirtmektedir. Suriye’de yaşayan Türkmenlerin Türkiye’ye bağlı olmasının, bölgedeki yaşam şartlarını olumsuz etkilediğini ve Türkiye aleyhine konuşmalarına sebep olduğunu vurgulamaktadır.

Hafez’e göre, kuzey Suriye’de yaşanan sorunlara çözüm olarak, Türkmenlerin temsilcilerinden oluşmayan yeni bir hükümet kurulmalıdır. Bölgede Türkmenlerin azınlık olduğunu ve Türkiye’ye bağımlı olmadıklarını belirten Hafez, Türkiye’nin bölgeye yaptığı yatırımların yeterince göz önüne serilmediğini ifade etmektedir.

Suriyelilerin Dönüş İhtimali ve Güvenlik Kaygıları

Hafez, Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine dönüşü konusunda güvence istediklerini ve geri dönüş sürecinde yaşayacakları güvenlik endişelerini dile getirmektedir. Suriye’deki ekonomik koşulların düzeltilmesi ve güvenlik sağlanmadığı sürece, Suriyelilerin geri dönme ihtimalinin düşük olduğunu belirtmektedir. Hafez’e göre, Suriye’deki şehirlerde yaşayanlar geri dönmekte çekinceli olabilirken, tarım ve kırsal kesimde yaşayanların dönme ihtimali daha yüksektir.

Suriye’deki krizin çözümü için, Hafez bir müşterek Arap-Türk ordusunun tüm Suriye’ye girmesini ve üç yıl boyunca kalmasını önermektedir. Ancak, böyle bir çözümün gerçekleşmesi için Esad’ın da kabul etmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Aksi takdirde, Hafez’e göre Suriyelilerin büyük çoğunluğu ülkelerine dönmeyecektir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.