Endonezya’nın Güney Aceh kentindeki Gunung Leuser Ulusal Parkı’nda bulunan Hayvan Davranışı Enstitüsü’nden bilim insanları, Rakus adındaki bir orangutanın davranışlarını incelerken şaşırtıcı keşiflerde bulundular.
Evrimsel Biyolog Caroline Schuppli ve Bilişsel Biyolog Isabelle Laumer liderliğindeki araştırma ekibi Rakus’u gözlerken yüzünde derin bir yara fark etti. Laumer, yaptığı açıklamada yaranın komşu bir erkekten kaynaklandığına inandıklarını belirtirken, Rakus gibi yetişkin erkek orangutanların, dişileri çekmek ve rakip erkeklere bölgelerini hatırlatmaya çalıştıklarını vurguladı.
Araştırma ekibi, Rakus’un yaranın iyileşmesi için normal beslenmesinde olmayan güçlü bir şifalı bitki olan Akar Kuning adlı bir asma türüyle beslendiğini gözlemledi. Rakus, yaralandıktan üç gün sonra bu bitkiyi çiğnemeye başlayarak parmağıyla yarasına uyguladı.
Isabelle Laumer, “Bildiğimiz kadarıyla bu, vahşi bir hayvanın güçlü bir şifalı bitkiyi kendi yaralarına uyguladığı ilk seferdi” dedi. Daha önce hayvanların kendi kendine ilaç tedavisi gördüğü gözlemlense de, bu davranışın ne kadar etkili veya işlevsel olduğu bilinmemektedir.
Bilim insanları daha önce Gabon’da bir grup şempanzenin yaralarına böcek uyguladığını gözlemlemişti, ancak bu böceklerin gerçekten tıbbi özelliklere sahip olup olmadığı konusunda emin değiller.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.