İstanbul’un disiplinlerarası sergi mekânı Meşher, 20 Eylül’de açılan yeni sergisi “Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar” ile sanatseverleri ağırlamaya devam ediyor. Bu sergi, Osmanlı payitahtı olan İstanbul’un 15. yüzyıldan 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar uzanan bir zaman dilimini kapsayan çeşitli nadide eserlerden oluşuyor.
Meşher Sergi Mekânı’ndaki bu sergide, geniş açılı İstanbul manzaralarını gösteren tablolardan gravürlere, nadir kitaplardan panoramik fotoğraflara, fotoğraf albümlerinden tepsilere, tabaklara, bir dokumaya ve hayali manzaralardan oluşan izleme kutularına kadar 100’ün üzerinde eser bulunuyor. Sergi, İstanbul’un görsel tarihini zengin bir şekilde sergileyerek ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunuyor.
Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı’nın küratörlüğünü yaptığı serginin proje danışmanlığını ise Bahattin Öztuncay üstlendi. Serginin kataloğu da yayımlandı ve katalogda Sven Becker, Briony Llewellyn, Bahattin Öztuncay ve Claude Piening tarafından kaleme alınan metinler yer alıyor. Uzman isimlerin eserler hakkındaki bilgileri, İstanbul’a çok yönlü bir bakış sunuyor. Sergi, İstanbul’un çeşitlilik gösteren tasvirlerine dikkat çekerek şehri anlama çabasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Katalogda, Prof. Dr. Zeynep Çelik’in “Biz ki İstanbul şehriyiz, güzelizdir” başlıklı makalesi de yer alıyor. Çelik, İstanbul’un görünümü etrafında sanatsal ve edebi iki farklı formu bir araya getirerek sergideki resimler ve panoramik fotoğrafları Nâzım Hikmet, Ahmet Hamdi Tanpınar, Tevfik Fikret, Yahya Kemal Beyatlı, Orhan Veli Kanık, Halide Edib Adıvar, Suat Derviş, Şükûfe Nihal gibi isimlerin İstanbul betimlemeleriyle buluşturuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.