Bandırma’da bulunan, 24 bin hektarlık alana sahip Manyas Kuş Cenneti, 1994 yılında Ramsar Sözleşmesi’ne dahil edilmiş ve 1’inci derece doğal sit alanı ilan edilmiştir. Türkiye’nin en büyük 4’üncü milli parkı olan Manyas Kuş Cenneti, her yıl 266 türden 3 milyon göçmen kuşa ev sahipliği yapmaktadır.
Avrupa Konseyi tarafından en iyi korunan doğal parklara verilen A Sınıfı diploma ile ödüllendirilen Manyas Kuş Cenneti, ayrıca 419 bitki ve 34 balık türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Afrika ve Güney Asya ülkelerinden gelen göçmen kuşların yanı sıra birçok farklı kuş türüne de ev sahipliği yapmaktadır.
Manyas Kuş Cenneti’nde görevliler tarafından 58 ahşap yapay yuvada kuluçkaya yatan tepeli pelikanlar, bölgede bulunan 8 güvenlik kamerasıyla 7 gün 24 saat izlenmektedir. Bu sayede pelikanların sağlık durumları ve yavrularının büyümesi dikkatle takip edilmektedir.
Türkiye’deki tepeli pelikan popülasyonunun, özellikle Manyas Kuş Cenneti’nde yapılan çalışmalarla yaklaşık 500 çifte yükseldiği gözlemlenmiştir. Üreme başarısını artırmak amacıyla yapılan çalışmalar sayesinde, bu nadir türün neslinin devamını sağlama konusunda olumlu adımlar atılmaktadır.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Ege Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde hazırlanan Tür Eylem Planı sayesinde, yapay üreme platformları ve vericilerle pelikanların takibi sağlanarak türün korunması hedeflenmektedir.
Manyas Kuş Cenneti, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayarak doğal güzelliklerini sergilemektedir. Özellikle yavrulama döneminde ziyaret edenler, kuşların eşsiz yaşam döngülerini gözlemleme fırsatı bulmaktadır. Yıllık göçler, üreme süreçleri ve farklı kuş türlerini gözlemlemek için Manyas Kuş Cenneti ziyaretçileri unutulmaz bir deneyim sunmaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.