İsim değiştirme davası haklı sebeplerin anlatıldığı isim değiştirme dava dilekçesinin mahkemeye sunulması ile açılacaktır. İsim değiştirme arzusunun dayandığı haklı sebepler belgelerle kanıtlanacaksa belgeler tanıklarla kanıtlanacak ise tanıklar mahkemeye getirilecektir. Ancak ispata gerek olmayan hallerde tanık ya da belgelerin mahkemeye ibraz edilmesi de gerekli değildir. Bu nedenlere ismin komik olması gösterilebilir.
Davanın ikame edilmesinden sonra gerçekleştirilmesi gereken de birtakım işlemler vardır. Davanın sağlıklı şekilde neticelenmesi için bu işlemlerin vaktinde yapılması gerekmektedir. İsim değiştirme davasının açılması ve takibinin yapılmasının bir avukat eşliğinde gerçekleştirilmesi işlerin daha ivedi yapılmasını sağlayacaktır.
İsmin Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer?
İsim değiştirme davasının neticelenmesi ne kadar sürer? İsim değiştirme davasının ne kadar zamanda sonuçlanacağı mahkemelerin iş yoğunluğuna göre değişkenlik göstermektedir. Mahkemeler ilk duruşmadan sonra ikinci duruşma için genel olarak 3-4 ay sonrasına gün vermektedirler. İsim değiştirme davasında usulen bir eksiklik bulunmuyorsa ve evraklarda da bir problem olmaması halinde tek celsede sonuçlanmaktadır. Bazen mahkemece emniyete yazılan müzekkerelere geç yanıtlar verilmektedir. Bu geç yanıtlar da dava sürecini uzatmaktadır. Bu sebeple sürecin dikkatle takip edilmesi gerekmektedir.
İsim değiştirme davasının kararının kesinleşmesini hızlandırmak amacıyla kanun yollarından feragat edilerek davadan sonra yapılması gereken işlemlere geçilmelidir. Davanın ivedi bir şekilde sonuçlanması için nüfus davalarında tecrübe edinmiş hukuk ofisleri ile çalışmakta fayda vardır.
İsim Değiştirme Davası Gazete İlanı
İsim değiştirme davasında kararın kesinleşmesinin ardından karar Basın İlan Kurumu’na iletilir ve karar burada ilan edilir. Basın İlan Kurumu tarafından isim değişikliği kararının ilanının yapılması ile bu ilanlı mahkeme gazeteye ibraz edilir. Bu süre ortalama 2 haftayı bulmaktadır. Gazete ilanı mahkeme tarafından teslim alınır ve karar nüfus idaresine gönderilir. Bütün bu süreçlerin tamamlanmasının ardından isim değişikliği gerçekleştirilen kişi nüfus müdürlüğünden yeni kimlik kartını teslim alabilir.
İsteyen Herkes İsmini Değiştirebilir Mi?
Kişinin ismini tamamen değiştirebilmesi için isim değiştirme davasının açılması gerekmektedir. Bu durum TMK madde 27’de hüküm altına alınmıştır. İlgili hükme göre kişi haklı nedenlerin mevcut olması durumunda isim değişikliği talep edilebilir. Görüleceği üzere yasa isim değişikliğinin ancak mahkeme kararı ile haklı sebep bulunması durumunda talep edilebileceği yasa altına alınmıştır.
İsim Değiştirme Davası Duruşmalı Mı Yapılır?
İsim değiştirme davası duruşmalı olarak yapılabilmektedir. İsim değiştirme davasının süresi yetkili olan mahkemenin iş yoğunluğu ve yüküne göre değişmektedir. Bu konuda duruşma günü için çoğu zaman 2 ile 4 ay arasında süre verilmektedir. Evraklarda ve usuli işlemlerde herhangi bir problem yoksa tek duruşmada dava sonuçlandırılır. İsim değiştirme davası dilekçe örneği için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.