DOLAR 32,3571 -0.02%
EURO 34,8084 0.03%
ALTIN 2.394,19-0,10
BITCOIN %
İstanbul
15°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İktidarın Faiz Politikası Türkiye’yi Derin Krize Sürüklüyor

İktidarın Faiz Politikası Türkiye’yi Derin Krize Sürüklüyor

ABONE OL
Mart 23, 2024 10:00
İktidarın Faiz Politikası Türkiye’yi Derin Krize Sürüklüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merkez Bankası Başkanlarının Görevden Alınması

2019 yılından bu yana işsiz faiz politikası, Türkiye’de sık sık Merkez Bankası başkanlarının görevden alınmasına neden oluyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “faize rıza” gösterdiği veya “nas ne diyorsa o” sözleriyle değişen faiz politikası, her seferinde Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınmasına yol açıyor.

Kontrolü Kaybetme

Son 8 yılda 6 Merkez Bankası Başkanı göreve gelirken, 5 başkan da görevden alındı. Her başkan, ya düşük faiz ısrarının bir sonucu olan yüksek enflasyonun sorumlusu gösterilerek ya da enflasyonu kontrol altına almak için devreye alınan yüksek faiz politikasının ardından faiz lobileri işaret edilerek görevden alındı.

Faiz ve Enflasyon Oranları

Mayıs 2023’teki seçimlerin ardından keskin bir ‘U dönüşü’ ile faiz tartışması sona erdi. Ancak Türkiye, yüzde 50 faiz oranı ile dünyada 4’üncü, yüzde 67.07 enflasyon oranı ile dünyada 5’inci sırada yer alıyor.

Faizin Bedelini Vatandaşlar Ödüyor

Mart 2021-Haziran 2023 tarihleri arasında görev yapan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun faiz politikası sonucunda enflasyonun zirveye ulaştığı görülüyor. Vatandaşlar, Merkez Bankası’nın faiz kararlarından dolayı yüksek maliyetli borçlanma sorunuyla karşı karşıya kalıyor.

Erdoğan’ın Sözleri ve Gerçeklik

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “faiz yükselemez” sözlerine rağmen Türkiye’de faiz oranları yüksek seyrediyor. Erdoğan’ın ekonomi politikaları ve söylemleri ile ülkenin ekonomik durumu arasında ciddi bir uçurum bulunuyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.