Helsinki’nin yaklaşık 450 kilometre kuzeyinde bulunan Pyhäsalmi Madeni, Avrupa’nın en derin çinko ve bakır madeni olarak biliniyor. Maden, 1400 metre derinliğindeki kuyularıyla dikkat çekiyor.
Pyhäsalmi Madeni, kullanılmayan bir maden olarak kullanılacak. Madene yerçekimi bataryası yerleştirilerek güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilen fazla enerji depolanacak. Bu sistem sayesinde 2 MW’a kadar enerji depolama potansiyeli elde edilebilecek.
İskoçya merkezli şirket Gravitricity, yerçekimi bataryası sistemini geliştiren şirkettir. Gravitricity, Pyhäsalmi Madeni’ni tam ölçekli bir prototip olarak kullanacak ve teknolojiyi sergilemeyi planlamaktadır. Gravitricity Yönetim Kurulu Başkanı Martin Wright, projenin enerjiyi yakalayıp depolayabilen ve gerektiğinde serbest bırakabilen güvenilir enerji depolama yöntemini tam ölçekte göstereceğini belirtmektedir.
Uluslararası Uygulamalı Sistem Analizi Enstitüsü’nün (IIASA) yaptığı bir çalışma, terk edilmiş yeraltı madenlerindeki yerçekimi bataryalarının küresel elektrik talebini karşılamaya yetecek kadar enerji depolayabileceğini göstermiştir. Bu tür projelerin hayata geçirilmesi, madenlerin ekonomik faydalar sağlamasını ve topluluklara iş imkanı sunmasını da sağlayabilir.
Gravitricity’nin internet sitesinde, dünya genelinde kesintili yenilenebilir enerji kaynaklarının artmasıyla enerji depolayabilen ve serbest bırakabilen teknolojilere olan ihtiyacın arttığı vurgulanmaktadır. Bu nedenle Gravitricity, yerçekimi bataryası teknolojisiyle bu ihtiyacı karşılamak için çalışmalarını sürdürmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.