Araştırmalara göre, Batı Afrika açıklarına düşen ikinci bir gök cismi büyük bir krater oluşturarak Atlantik Okyanusu’nda dev bir tsunaminin oluşmasına neden oldu. 2022’de Heriot-Watt Üniversitesi’nden Dr. Uisdean Nicholson, bu krateri keşfetti ve uzun süre bu oluşumun gerçekten asteroit çarpması sonucunda mı meydana geldiği konusunda belirsizlikler vardı.
Dr. Nicholson ve ekibi, 9 kilometre genişliğindeki Nadir Krateri’nin deniz tabanına çarpan bir asteroit tarafından oluşturulduğundan emin. Bu çarpışmanın, dinozorların yok olduğu Kretase dönemi sonunda gerçekleştiği düşünülüyor. Asteroitin atmosfere girerken büyük bir ateş topu oluşturduğu tahmin ediliyor.
72.000 kilometre hızla çarptığı tahmin edilen Nadir asteroiti, Avustralya’daki Gosses Bluff Krateri’ne benzer bir görünüme sahip. Çarpmanın ardından yüksek sesli bir hava patlaması ve 7 büyüklüğünde bir depremi andıran sismik sarsıntılar meydana geldiği tahmin ediliyor.
Nadir Krateri’ni anlamak için TGS adlı bir jeofizik şirketinden yüksek çözünürlüklü 3D verileri analiz eden Dr. Nicholson ve ekibi, kraterin iyi korunmuş olması sayesinde kaya katmanlarını derinlemesine inceleyebildiler. Bu olayın neden iki büyük asteroitin birbirine yakın zamanda çarpması gibi nadir bir durumun yaşandığı henüz bilinmiyor.
Dr. Nicholson, “Bu büyüklükte bir kraterin içine ilk kez bu kadar detaylı bakabiliyoruz, gerçekten heyecan verici” diyerek araştırmanın önemine vurgu yapıyor. Bulgular, Nature Communications Earth & Environment dergisinde yayımlandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.