Dünya genelinde yaklaşık 300 milyon insan, yani dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 4’ü depresyonla mücadele ediyor. Ancak, depresyonu tespit etmek zor olabiliyor, özellikle de kişi, yakınları ya da sağlık profesyonelleriyle duygularını paylaşmadığında.
Prof. Bae ve doktora öğrencisi Rahul Islam, geliştirdikleri YZ destekli sistemlerle depresyonun erken belirtilerini tespit edebileceğini belirtiyor. PupilSense adlı sistem, akıllı telefon kullanıcılarının göz bebeklerini anlık olarak analiz ederek depresyon belirtilerini yüzde 76 oranında doğru bir şekilde tespit edebiliyor.
Ayrıca, Bae ve ekibi FacePsy adını verdikleri başka bir sistem üzerinde çalışıyor. Bu sistem, kullanıcının yüz ifadelerini analiz ederek ruh hali hakkında bilgi sağlıyor. FacePsy, kullanıcının telefonunu her açtığında yüz görüntülerini analiz ederek depresyon belirtilerini ortaya çıkarabiliyor.
Prof. Bae, bu sistemlerin gelecekte depresyon tespiti için daha ucuz ve pratik araçlar haline gelebileceğini ifade ediyor. Geliştirilen yapay zeka destekli sistemler, depresyonun belirtilerini erken aşamada tespit ederek bireylere daha hızlı ve etkili destek sağlayabilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.