DOLAR 34,2428 0.06%
EURO 37,0591 0.09%
ALTIN 3.015,970,80
BITCOIN 2292892-0,04%
İstanbul
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

05:52

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Türk Dünyası İçin Hedefler Belirledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Türk Dünyası İçin Hedefler Belirledi

ABONE OL
Ekim 11, 2024 11:01
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Türk Dünyası İçin Hedefler Belirledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Vizyonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Birliğimiz gücümüzdür” şiarıyla Türk dünyasını her alanda kuvvetlendirmeyi ve dirençli hale getirmeyi hedefliyor. Türk dünyasına liderlik yaparak güçlü bir Türk dünyası tasavvuru oluşturmayı ve Türkiye Cumhuriyeti olarak tüm Türk dünyasının refahı ve güvenliği için çalışmayı taahhüt ediyor.

MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli

Milli Eğitim Bakanlığı, 2024-2025 eğitim öğretim yılında uygulanacak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni yayımladı. Yeni müfredatta tarih eğitiminde köklü değişiklikler yapılırken, “Orta Asya” terimi yerine “Türkistan” terimi kullanılacak. Böylece geçmişten geleceğe uzanan bir vizyon kazanılmış olacak.

Tarihçilerin Değerlendirmesi

Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Orta Asya ve Türkistan kavramları arasındaki farkları açıklarken, Doç. Dr. Ramin Sadık da Türkistan kavramına sahip çıkılmasının önemini vurguladı. Türkistan’ın tarih boyunca Türklerin yurdu olduğunu belirttiler ve MEB’in bu terimle gelecek nesillere doğru bir eğitim verdiğini ifade ettiler.

Türkistan’ın Tarihi ve Kavramsal Değişimleri

Türkistan, Rus istilası sonucunda Orta Asya yerine kullanılmaya başlanmış bir terimdir. Türkistan coğrafi olarak geniş bir alana yayılan bir bölgeyi ifade eder. 19. yüzyılda literatüre Doğu ve Batı Türkistanı terimleri yerleşti ve bölge farklı idari birimlere ayrıldı. Bolşevik devrimi sonrasında Türkistan adı tamamen ortadan kaldırıldı.

Türk Dünyasının Birliği ve İş Birlikleri

Türk Devletleri Teşkilatı ile Türk dünyası kenetlenirken, ortak tarih, coğrafya, edebiyat ve alfabe gibi unsurlarda iş birlikleri artıyor. MEB’in Türkistan kavramını eğitim müfredatına dahil etmesi, Türk dünyasının ortak değerlerine vurgu yaparak gelecek nesillere bu bilinci aşılamayı amaçlıyor.

Görüldüğü üzere, Türkiye’nin ve Türk dünyasının geleceği için atılan bu adımlar, birlik ve beraberlik duygusunu güçlendirmeyi, Türk dünyasını daha güçlü kılmayı ve ortak bir gelecek vizyonu oluşturmayı hedefliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.