DOLAR 34,7193 0.07%
EURO 36,5351 -0.6%
ALTIN 2.948,74-0,43
BITCOIN %
İstanbul
10°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çocuklarda Erken Otizm Tespiti İçin Yapay Zeka Kullanımı Araştırması

Çocuklarda Erken Otizm Tespiti İçin Yapay Zeka Kullanımı Araştırması

ABONE OL
Ağustos 20, 2024 12:02
Çocuklarda Erken Otizm Tespiti İçin Yapay Zeka Kullanımı Araştırması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

JAMA Network Open Dergisinde Yayımlanan Araştırma

JAMA Network Open dergisinde yayımlanan bir araştırmada, çocuklarda erken yaşta otizm tespitinde yapay zekanın ne derecede yararlı olabileceği incelendi. Araştırmada, otizm teşhisi konmuş ve konmamış toplam 30 bin 630 çocuğun verisi kullanılarak 24 ay altındaki çocuklarda gözlemlenebilecek 28 özelliğe odaklanıldı.

Yapay Zeka Modeli ile Otizm Tespiti

Çocukların verileri kullanılarak, otistik ve otistik olmayan çocuklar arasında belirlenen özelliklerin kombinasyonlarında farklı örüntüler arayan makine öğrenimi modelleri oluşturuldu. Model, 11 bin 936 katılımcıdan oluşan başka bir veri seti üzerinde test edildi. Araştırmanın sonuçları, makine öğreniminin iki yaş altı çocuklarda otizm olup olmama durumunu %78,5 oranında doğru tahmin edebildiğini gösterdi.

Araştırmanın Sonuçları ve Önemi

Araştırmacılar, mevcut bilgileri kullanarak yapay zeka modeli yardımıyla otizm riski taşıyan çocukları daha erken tespit ederek erken müdahale imkanı sağlanabileceğine işaret etti. Bununla birlikte, araştırmacı Kristiina Tammimies, algoritmanın otizm teşhisi koyma konusunda standart klinik yöntemlerin yerini alamayacağını belirterek uyarıda bulundu.

Sonuç

JAMA Network Open dergisinde yayımlanan bu araştırma, çocuklarda otizmin erken yaşta yapay zeka ile tespit edilebileceğini göstererek erken müdahalenin önemini vurguluyor. Ancak, teşhis koyma sürecinde hala standart klinik yöntemlerin kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.