Doç. Dr. Derya Gül Ünlü, çocukların sanal ortamda birbirine uyguladığı akran zorbalığını ve mücadele yöntemlerini değerlendirdi. Ünlü, akran zorbalığının güçlü veya avantajlı pozisyondaki çocuğun üstünlük kurma mücadelesi olduğunu vurgulayarak, bu tür zorbalığın sözlü, psikolojik ve zaman zaman fiziksel çatışmalarla kendini gösterdiğini belirtti.
Ünlü, eski zamanlarda zorbalığın sadece sosyal çevrelerde görüldüğünü ancak dijital kullanımların artmasıyla bu zorbalığın sanal ortamlara taşındığını dile getirdi. Günümüzde akran zorbalığının, geleneksel ortamdan dijital platformlara yayıldığını ve çeşitlendiğini belirten Ünlü, çocukların neredeyse yüzde 70’inin zorbalık yapan kişileri çevrim dışı hayatlarında da tanıdığını aktardı.
OECD’nin PISA 2018 programı kapsamında yayımlanan rapora göre, Türkiye’deki öğrencilerin yüzde 24’ünün her ay akran zorbalığına ya da siber zorbalığa maruz kaldığını ifade eden Ünlü, bu durumun endişe verici olduğunu vurguladı. Çocukların sanal ortamda maruz kaldığı zorbalığın, alaycı içerikler, videolar ve paylaşımlar aracılığıyla gerçekleştiğine dikkat çekti.
Ünlü, akran zorbalığına karşı cezalandırıcı stratejiler yerine uzlaşı ve bilinçlendirme stratejilerinin önemli olduğunu belirtti. Zorbalıkla mücadelenin, zorba ve mağdurun sürece dahil edilmesiyle daha etkili olabileceğini ifade eden Ünlü, çocuklara hatalarının farkına varma ve empati kurma becerilerinin kazandırılmasının önemine değindi.
Uzlaşı metotlarının, çocuklarda erken yaşlarda oluşacak bilinçlenme ve olumsuz davranışların önlenmesi açısından kritik olduğunu vurgulayan Ünlü, ailelerin de bu süreçte etkin rol oynaması gerektiğini vurgulayarak, zorbalığın görmezden gelinmemesi ve normalleştirilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.