Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çocuk işçiliğini önlemek için sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak çalışmalarını sürdürüyor. İlk olarak 2005-2015 yıllarını kapsayan bir ulusal programı başlatan Bakanlık, ardından 2017-2023 yıllarını hedef alan ikinci bir ulusal programı hayata geçirdi. Bu programlar kapsamında yoksulluğun ortadan kaldırılması, eğitim kalitesinin artırılması ve toplumsal bilinç ve duyarlılığın geliştirilmesi gibi hedefler belirlendi.
Çocuk işçiliğinin önlenmesi adına, 2010, 2017 ve 2024 yıllarında mevsimlik tarım işçileriyle ilgili genelgeler hayata geçirildi. Bu genelgelerle mevsimlik tarım işçilerinin zorlukları ortadan kaldırılmaya çalışıldı.
Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi kapsamında, Çocuk İşçiliği Riski İzleme ve Takip Sistemi hazırlandı. Bu sistem, çocuk işçiliğiyle ilgili risklerin izlenmesine imkan sağlayacak ve çeşitli kamu kurumları arasında veri paylaşımını kolaylaştıracak.
Türkiye’nin çocuk işçiliğiyle mücadelesinde kaydettiği ilerlemeler, ulusal istatistiklere de yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, çocuk işgücü oranı 1994’te yüzde 15,2’den 2019’da yüzde 4,4’e geriledi. Türkiye, uluslararası platformlarda edindiği tecrübeleri paylaşarak küresel çocuk işçiliğiyle mücadeleye destek veriyor. Bu çabaları sayesinde Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi kapsamında “İttifak 8.7 Rehber Ülke” statüsüne layık görüldü.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.