Geçtiğimiz yıl yayımlanan bir ankete göre, Avustralyalılar yılda ortalama 281 saat ücretsiz fazla mesai yapıyor. Bu rakam, Avrupa ve Latin Amerika’daki 20’den fazla ülkedeki benzer düzenlemelerin oldukça üzerinde bir oranı temsil ediyor.
Avustralya’da işverenlerin mesai saatleri dışında çalışanlarla iletişim kurmasını yasaklayan bir yasa bulunmuyor. Ancak, çalışanlara makul olmayan durumlar dışında yanıt vermeme hakkı tanınıyor. İşverenler ve çalışanlar aralarındaki uyuşmazlıkları kendi aralarında çözmeye çalışmalı. Çözüm bulunamazsa, Avustralya Adil Çalışma Komisyonu devreye giriyor. Komisyon, işverenlerin çalışanlarla mesai sonrası iletişimi durdurmalarını veya çalışanların makul olmayan bir durumda yanıt vermemelerini talep edebiliyor.
Avustralya Sendikalar Konseyi, yeni düzenlemenin çalışanlara makul olmayan mesai dışı iş taleplerini reddetme yetkisi vererek daha iyi bir iş-yaşam dengesi sağlayacağını belirtti. Çalışanları temsil eden kuruluşlar, bu hamleyi memnuniyetle karşıladı. Ancak, yeni yasaya yönelik tepkiler karışık. Bazı çalışanlar, sürekli iletişim beklentisinin zorlayıcı olduğunu düşünürken, bazıları ise sektörlerinde uygulanmasının zor olabileceğini belirtiyor.
Çalışanlar arasında yeni yasanın iş-yaşam dengesine olumlu katkı sağlayacağına dair umutlar var. Ancak, bazı sektörlerde hala yoğun çalışma temposunun devam etmesi bekleniyor. Finans sektöründen David Brennan, maaş beklentileri ve iş yoğunluğu arasındaki dengeyi vurgulayarak, yeni düzenlemenin sektörlerinde yaygınlaşmasını beklemiyor.
Yeni yasa, çalışanlar arasında farklı düşünceleri beraberinde getirse de, iş-yaşam dengesi ve çalışan refahı konularında önemli adımlar atılmasına vesile olabilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.