Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, Türkiye’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde devam ediyor. TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün koordinasyonunda yürütülen bilim seferinde, küresel iklim değişikliğinin buzullar üzerindeki etkileri detaylı olarak inceleniyor.
Bilim insanları, Horseshoe Adası’nda yer alan sabit GNSS istasyonları aracılığıyla atmosferik su buharı, deniz, buz ve kar seviyelerini takip ederek önemli veriler elde etti. Son 3 yılda gerçekleştirilen projelerin değerlendirilmesi sonucunda, su buharı miktarındaki değişimlerin arttığı belirlendi. İHA ve uydu tabanlı ölçüm yöntemleri kullanılarak yapılan incelemelerde, kar ve buzul alanlarında önemli erimeler tespit edildi.
Prof. Dr. Burcu Özsoy, yapılan araştırmalar neticesinde buzul kayıplarının çok ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayarak, Türkiye büyüklüğünde buz kaybının yaşandığına dikkat çekti. Ayrıca, Yıldız Teknik Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Fahri Karabulut da buzulların erimesini nicel olarak ortaya koymak amacıyla yürütülen çalışmalarda, buzul alanlarında yaklaşık yüzde 10’luk bir azalma tespit edildiğini belirtti.
Antarktika’da yaşanan buzul erimelerinin, küresel iklim değişikliğinin hızlanmasına ve denize karışarak tatlı su kaynaklarının yok olmasına yol açabileceği uyarısında bulunuldu. Bilim insanları, yaptıkları çalışmaların önemli bulgular sunduğunu ve küresel ısınmanın etkilerini doğrudan gözlemleyerek sayısal verilerle ortaya koyduklarını ifade ettiler.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.