Antalya’nın ünlü dokuma halı ve kilimleriyle meşhur Döşemealtı ilçesinde, kışın buğday ekilen tarlalar yazın kavurucu sıcaklarda halı tarlalarına dönüşüyor. Farklı renk ve desenlerde dokunan yün halılar, yüzlerce dönüm araziye serilip günlerce güneşte bekletiliyor.
Kışın halı ve kilim ticareti yapan işletmelerin depolarında bekletilen halılarda biriken nem sebebiyle bakteri ve böcek larvaları oluşuyor. Kavurucu güneşte bu zararlılardan arındırılan halılar, asıl rengine kavuşuyor. Güneşlendirme işlemi sabah erken saatlerde başlayıp gün batımına kadar sürüyor. Çalışanlar, halıları sık sık çevirerek her iki tarafının da eşit şekilde güneşlenmesini sağlıyor.
Antalya’nın Döşemealtı ilçesine bağlı Killik Mahallesi’nde bulunan halı tarlasında 14’ü kadın 20 kişi çalışıyor. Halılar renk ve desenlerine göre gruplanarak tarlalara seriliyor. Kadınlar, halının her aşamasına dokunarak gelecek kuşağa bu mesleği aktarmayı amaçlıyor.
Halı tarlalarında çalışan Hatice Kaçar, güneş altında halıları çevirip güneşlendiklerini ve genel olarak kadınların bu işte çalıştığını belirtiyor. Nilüfer Avşar ise kadınların dokuyarak işi daha iyi anladığını ve kendilerinin de bu işte büyüdüğünü vurguluyor.
Halı tarlasından sorumlu Ayşe Akbaba, 80 dönümlük alanda halıların güneşlendirilerek renklendirildiğini ve genelde kadınların bu işte çalıştığını ifade ediyor. Halı tarlalarında her gün 60 halıya dokunuluyor ve toplamda 6 bin halının oluşması hedefleniyor.
Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde, yaz aylarında halı tarlalarında gerçekleşen güneşlendirme işlemiyle halılar hem bakterilerden arınıyor hem de renklerine kavuşuyor. Kadınların büyük emeğiyle yürütülen bu geleneksel meslek, gelecek kuşaklara da aktarılıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.