Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ekonomi, yılın ikinci çeyreğinde %3 büyüme kaydetti. Ayrıca, kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış %2,5 oldu. Özellikle çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki %2,8’lik artış dikkat çekti. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek dönemde faiz indirimine ilişkin beklentiler devam ediyor. İşsizlik maaşı başvurularındaki düşüş, iş gücü piyasasındaki dengenin korunduğunu gösterdi.
Amerika’da Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri yükselirken, S&P 500 endeksi tarihinin en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Avrupa borsalarında ise alış ağırlıklı bir seyir hakimdi. DAX 40 endeksi tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, Avrupa’da endeks vadeli kontratlar pozitif bir seyir izledi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) gevşeme politikalarının hızı ve büyüklüğü konusunda belirsizlikler devam ediyor. ECB Başkanı, yapay zeka gibi yeni teknolojilerin finansal sistemde risk oluşturabileceğini belirtti. Euro bölgesinde ekonomik aktivitenin yavaşladığı gözlemlenirken, İsviçre Merkez Bankası (SNB) politika faizinde indirime gitti. Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerde borsalar yükseldi.
Asya’da, Çin Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık oranlarını düşürmesiyle piyasalardaki risk iştahı arttı. Japonya’da Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi beklentileri karşıladı. Çin’de sanayi karları düşüş gösterirken, bölgedeki ekonomik teşviklerin büyümeye destek olabileceği belirtiliyor.
Amerika ve Avrupa ekonomilerindeki gelişmeler yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Merkez bankalarının aldığı kararlar ve makroekonomik veriler, küresel piyasalarda oynaklığa neden olmaya devam ediyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.